Kripto para ticaretine başlamadan önce başta bitcoin, blockhain ve madencilik nedir bunları tam olarak anlamak gerekir. Kabaca hepsini özetleyip aralarındaki bağlantıyı açıklayalım.
Bitcoin herhangi bir devlete veya merkez bankasına bağlı değildir. Geleneksel paralarda olduğu gibi karşılığında altın gibi herhangi bir değerli maden yoktur. Fiziksel olarak basılan bir para değildir. Bitcoin bir matematik formülünün oluşturduğu bir sistemdir. Bu matematik formülü herkese açıktır ve isteyen herkes bu sisteme dahil olabilir. İlk olarak 2009 yılında üretilmeye başlanmıştır. Her işlemci blockhain adı verilen bir ağ ile birbirine bağlıdır. Bir formülün 10 dakika içerisinde işlemci gücü ile çözülmesiyle bitcoin bloğu elde edilir. Buna mining (madencilik) denir. Sistem 21 milyon adet bitcoin ile sınırlandırılmıştır. Bir bloğun kaç bitcoin olacağı ortaya çıkmış bitcoin miktarına bağlıdır. Bu sistem bir algoritma vasıtasıyla çalışır. Şuana kadar kazılmış bitcoin miktarına oranla bir bloğun içerdiği bitcoin miktarı ters orantılıdır. Yani bu sonsuza kadar bitcoin üretileceği anlamına gelir. Örnek olarak başlarda bir bloğun bitcoin adedi çok fazla iken 20 milyon adet bitcoinin ortaya çıktığını varsayarsak her başarılı kazma işlemi sonucunda 2 bitcoin elde edileceği gibi bir örnek verebiliriz. Aşağıdaki grafik anlamamızı kolaylaştıracaktır.

Bitcoin ile yapılan her işlem blockhain ağındaki her bir işlemci tarafından onaylanır. Bitcoin madenci sistemine dahil olan her birey sistemin güvenliğini sağlamlaştırmış olur. Blockchain ağında onaylanan işlemler, zincir yapısından dolayı geri döndürülemez ve bu işlemler değiştirilemez. Belli bir merkezinin olmaması ve bütün işlemlerin farklı bilgisayarlar üzerinden onay alması gerekliliği Bitcoin sistemini güvenli kılmaktadır.
Bitcoin fiyatı sadece arz-talep ilişkisine göre değişir, çünkü dolaşımdaki Bitcoin sayısı sınırlandırılmıştır.
Arz-talep dengesi, alıcı ve satıcının belli bir üründe karşılıklı olarak fiyat konusunda karar kılmasıdır. Bitcoin’in fiyatını belirleyen unsurda burada başlar, insanlar Bitcoin almaya başladıkları zaman – dolaşımdaki Bitcoin miktarının sınırlı olmasından dolayı- değeri artmaya başlar, satmaya başladıklarında ise değeri düşmeye başlar.
Günümüzde dolar, euro gibi para birimlerinin karşılıksız basıldığı haberleri fiziki paraya olan güveni azaltırken bitcoinin çalışma mantığı sebebiyle popülerliği her geçen gün artırmaktadır.
Alt coin (alternative coin) nedir ?
Bitcoin’in yükselişinin ardından birçok kripto para birimi daha ortaya çıkmıştır. Bu para birimlerine “alternative coin”, bir diğer değişle “alt coin” denmektedir. Bu kripto paraların bitcoin gibi adet sınırı olmaksızın hisse senedi gibi düşünülebilir. Bunları çıkaran şirketler ve şirketlerine göre değerleri vardır.
Kısa özetimizin sonuna geldik. İnternette bu konuda çokça bilgi bulunmaktadır. Kabaca açıklayarak bu sistemi hiç bilmeyenler için bir kaynak oluşturmaya çalıştım.